Zarejestruj się Zaloguj się

Bodegas Tionio

Hiszpania, D.O. Ribera del Duero

www.glevaestates.com/en/wineries/tionio/

Rodzina Ramón Raventós Basagoiti z Katalonii produkuje wino od 500 lat. W 2006 r. Ramón kupił grupę Parxet w związku z późniejszą formacją Grupo Gleva. Obejmowały one Bodegas Tionio, założone w 1995 roku w Pesquera de Duero, które cieszyły się wysoką renomą w regionie. Bodegas ma 30 hektarów własnych winnic. Spokojne, położone na południu zbocza na wysokości do 850m w okolicach Pesquera należą do najlepszych obszarów uprawy winorośli w rejonie uprawy. Inne winnice znajdują się również w najlepszych lokalizacjach Roa i Pedrosa de Duero. W Tionio nic się nie dzieje przez przypadek. To przede wszystkim Finca "La Asperilla", posadzona w 1994 roku, na wysokości 850m z 18 hektarami Tempranillo i 2 hektarami Cabernet Sauvignon to szczególna cecha tego wyrafinowanego domu. Winnica na wapiennym, żwirowo terenie została obsadzona małolistnym i wczesnym klonem Tempranillo opracowanym na amerykańskim uniwersytecie w Davis. Trzy różne podcięcia zostały dostosowane dokładnie do warunków glebowych działek. Dyrektor piwnicy Guillermo Pérez pracuje w piwnicy w tym samym stylu. Zebrane winogrona otrzymują od 4 do 6 dni zimnej maceracji przed fermentacją w celu wzmocnienia smaku. Po fermentacji alkoholowej fermentacja kwasu mlekowego odbywa się 20 procent w barrikach i 80 procentach w zbiornikach. 90 proc. win jest leżakowana we francuskich beczkach dębowych.