Zarejestruj się Zaloguj się

Bodega Valdrinal

Hiszpania, D.O. Ribera del Duero

www.valdrinal.com

Projekt Valdrinal istnieje od 2000 roku. Młody przedsiębiorca i ekspert ds. wina David Cuéllar, którego rodzina była związana z uprawą winorośli od pokoleń, spełnił w ten sposób marzenie o założeniu winnicy w Ribera del Duero w celu produkcji wysokiej jakości win w małych ilościach. Od początku, wraz z oenologiem Ignacio de Miguel, a później z Izaakiem Fernándezem, wina małych gigantów szybko zyskały prestiż i doskonałe recenzje. Dzisiaj Valdrinal kontroluje 25 hektarów najlepszej ziemi w centrum obszaru wokół Aranda de Duero na typowych glebach wapiennych tego regionu. Winnice, obsadzone wyłącznie przez Tempranillo, mają między 20 a 30 lat. Bodega wykorzystuje 90 procent francuskich i 10 procent amerykańskich beczek dębowych, które są używane przez maksymalnie trzy lata. Roczna produkcja piwnicy wynosi zaledwie 150 000 butelek. Valdrinal sprzedaje połowę swojej produkcji w Hiszpanii, a druga połowa trafia na eksport. Jako hołd jego przodkom David Cuéllar przedstawia duże fotografie rąk swoich dziadków na etykietach win.